Az Egyesült Államok talán legnépszerűbb nehézteherautó és kamion gyártója máig az 1900-ban alapított észak-karolinai Mack. A ma már Volvo tulajdonban lévő gyár tucatnyi legendás nyergesvontatót adott az Államoknak, elég csak a '70-es évek Konvoj című kultfilmjére gondolni, melyben Kris Kristofferson is egy Mack RS700-at hajtott, de Megatron a Transformersből is egy Mack M970-es. A Kisautó Magazinban már szerepelt egy Mack CH600-as nyergesvontató, de mivel a gyártó tűzoltóautó fronton is kiemelkedő piaci részesedéssel bír, így a Matchbox is felvette a palettára a Mack egy '90-es évek eleji szerkocsiját Mack Auxiliary Power Truck néven.

Mack Auxiliary Power Truck áramfejlesztő szerkocsi 1998-ból

 

A kisautót kisfiam választott a régiségvásárban, csekély pár száz forintért jutottunk hozzá. Az 1991-ben bevezetett modell egy '98-as változata szerepel a képeken, a Bridge & Highway Department (magyar megfelelője talán a Közútkezelő lehetne) színeiben. A szerkocsi valójában egy önjáró aggregátor, amely a mentéstől függően biztosíthat világítást és pneumatikus támogatást egyaránt. A kisautó tetején kihajtható reflektorok ez előbbit támasztják alá. Bár a magazinban bemutatott autókhoz képest a maga 22 évével fiatalnak számít, így is becsülendő, hogy a reflektorok nem törtek le és még ma is kihajthatók, forgathatók.

Galéria

A nagytestvérből persze nem csak szerkocsik és műszaki mentők készültek, de gyártottak fecskendőket is erre az alapra. A Matchbox változat egészen 2009-ig maradt gyártásban, s közel 16 féle színvariáns készült belőle. A kései Matchboxok egy sikeres darabja.