A cikkben szereplő kisautó talán az egyik legmegviseltebb darab a Matchboxok között. Mentségemre legyen szólva, már ilyen állapotban találtam anno gyerekkoromban. Emiatt valahogy mindig is kilógott a sorból. Kopottsága ellenére egy erős darab, hiszen ma is egyben van, s bár a szegecselés már picit engedett, a tűtengelyek sértetlenek. A Ferrari 308 GTB-t 1981-ben dobta piacra a Matchbox, gyártották Angliában a Lesney cégére alatt, de később Makaóban gördültek le a gyártószalgról.

matchbox ferrari ferrari 308 gtb 1981 macau 1985
Ferrari 308 GTB

 

Ezzel a Pioneer festéssel 1985-ben kezdték el gyártani. Az első széria még egyszerű Ferrari vörösben tündökölt, utcai változatként. A kék-fehér-piros versenyfestésen túl kapott piros-fekete-sárga, kék-fehér-naracs színkombinációt, de készült egyszínű fehér és sárga változatban is. Mi több, a rövid életű és rendkívül csúnya Laser kerekekből is kapott 1986-ban. A kisautó érdekessége, hogy hasonló módszerrel oldották meg az összeszerelését, mint a Sterlingnek, hiszen itt is az alváz és a karosszéria közé ékelték be a középső színt adó műanyag elemet, amely a kisautó beltere és egyben a díszcsík is. 

matchbox ferrari ferrari 308 gtb 1981 macau 1985
Galéria

Sajnálom, hogy ilyen kopott állapotban maradt meg, mert egy nagyon szép kisautó lehetett új korában. Dehát melyik Ferrari nem az! A 308 GTB még magán hordozza a '80-as évekre jellemző szögletes vonalvezetést, a rejtett erőt, huncutságot és eleganciát. A 308 egy igazi '80-as évekbeli legenda, hiszen a GTS és GTSi változatokkal maga Tom Selleck, mindenki Magnumja üldözte a gonosztevőket vagy csak krúzolt lazán hawai ingjében, miközben Higgins az összes körmét lerágta egy-egy megoldatlan bűneset kapcsán.