Az amerikai pickup terepjárók talán legismertebb és legelterjedtebb sorozata a Ford F széria. Az F-150 jól bevált farmokon, erdészetekben, de emelt kasztnival és méretes kerekekkel igazi redneck járgány is. Nem csoda, hogy a tucatnyi terepjáró mellé a Matchbox is felvette a repertoárba 1995-ben. A kisautó már nem az én gyűjteményemet gazdagítja, hanem kisfiaimnak rendeltem Angliából és tettem félre ama mágikus Matchboxos dobozba, hogy pár év múlva örömük legyen benne.

matchbox ford ford f-150 f-150 thailand 1995
Ford F-150 '95-ből

 

A brit gyűjtőtől rendelt Ford F-150 doboz nélkül, de játszatlan állapotban érkezett. Még magán hordozza a klasszikus Matchbox-jegyeket, bár az alváz már alumínium és az összeszerelés Thaiföldön zajlott, ez még egy klasszikus Matchbox youngimer, amely inkább húz a nyolcvanas évek típusai felé. Az F-150 pickupot 1995-ben kezdték el gyártani, s a piros-fehér változat az első széria volt. A klasszikus Matchbox monster kerekek - melyet pl. a Bronco és a Jeep 4x4 is viselt - és a magasra emelt kasztni igazán egyedi, erőteljes megjelenést kölcsönöz a kisautónak. A piros-fehér festésen túl más színeket is kapott, de főleg az USA-ba szánt változatok kaptak extravagánsabb külsőt. Mégsem volt felkapott terepjáró, hiszen '95 után csak öt évvel később, 2000-ben kezdték el újra gyártani 2003-ig. Ezek a késői típusok már modernebb kerekeket kaptak.

matchbox ford ford f-150 f-150 thailand 1995
Galéria

A nagytestvért 1992 és 1997 közöt gyártotta a Ford az ötödik generációs F szériában. Az F-150 tucatnyi amerikai és nemzetközi díjat is bezsebelt az évek során, Texas legjobb teherautója címtől a legjobb féltonnás pickup díjig. Kétségkívül a tengerentúli "truck világ" legkiemelkedőbb típusa olyan vetélytársak mellett, mint a Dodge Ram vagy a Chevrolet Silverado.