Szerepelt már sok terepjáró a Kisautó Magazin hasábajain és kivétel nélkül roppant jó fotótémának bizonyultak a sziklakertben. A Land Rover, a Range Rover, a Ford Bronco és a Jeep Cherokee után fogadjátok szeretettel a Cherokee előtti korszakból a Jeep talán legismertebb és még ma is etalonnak számító típusát, a CJ-5-öt. A jól ismert előd, a háborúban is szolgált amerikai Willys típusjegyei köszönnek vissza a Jeep 1980 és 1986 között gyártott autóján, amely nyugodtan kijelenthetjük, a klasszikus terepjáróforma megtestesítője. Külön érdekesség, hogy a világon a Jeep volt az első, amely polgári használatra gyártott négykerékmeghajtású terepjárókat. A Matchbox 1982-ben alkotta meg az első CJ-5-öt, amely 4x4 Jeep néven került gyártásba. De ha igazságosak akarunk lenni, az első Jeep amely a brit gyár gyártósoráról legurult, a U.S. Mail Truck volt, amely szinte egyenes másolata a nagytestvér Willys Jeepnek.

matchbox 1983 1981 jeep 4x4 jeep jeep cj-5 laredo macau
4x4 Jeep Laredo

 

A 4x4 Jeep már nagyméretű kerekeket kapott, enyhén módosított felépítményt és alvázat, s megjelent a gallytörőrács is, de így is tisztán látszik a U.S. Mail Truckkal való rokonság. A típust 1981-ben kezdték gyártani és egészen 1998-ig a Matchbox meghatározó terepjárója volt. Az első sorozat fehér alapfestéssel készült és piros ponyvával. A '83-ban indított, képeken is szereplő változat volt talán a legnépszerűbb, hiszen 1992-ig gyártásban maradt. A fekete alapfestéshez piros gallytörőrács dukált és fehér ponyva. A motorháztetőt méretes Laredo feliratok díszitették. A Laredo egy feláras optikai tuning csomagja volt a Jeep CJ-5-nek, melybe krómozott lökhárítók, kerekek és díszcsikok tartoztak. A Matchbox esetében ez a tuning kimerül a feliratozásban, a krómozás lemaradt.

matchbox 1983 1981 jeep 4x4 jeep jeep cj-5 laredo macau
"Őserdőben" a páfrányosban

Egy nagyon szép és megkímélt modell, melyet egy brit gyűjtőtől sikerült megszereznem kifejezetten baráti áron. Csodálkozom is, hiszen itthon legalább háromszor annyit megkérnek érte, mint a nemzetközi piacokon. Úgy látszik Angliában több Matchbox maradt készleten, mint nálunk, így ha elég szemfülesek vagyunk, 1000-2000 forintért már dobozos változat is beszerezhető.

matchbox 1983 1981 jeep 4x4 jeep jeep cj-5 laredo macau
Galéria

A fekete-piros-fehér festésen kívül kapott piros-fehér, fehér-piros és legalább öt féle katonai festést is, köztük sivatagi, olajzöld és európai terepmintázatot is. A Matchbox egy igazán közkedvelt és aranyos kisautója volt, amely csakúgy meghódította a sziklakertet, mint Cherokee unokatestvére vagy a vele egy dobozban érkezett Bronco.