Kisgyerekként sosem értettem miért van egyszerre Polski Fiat és Lada is! Nekem óvodás és kisiskolás gyerekként szinte egyformák voltak, de mivel a 125p-ből lényegesen kevesebb gurult az utakon, így volt szememben némi bája, különlegessége a nagypolskinak a Ladával szemben. Az már csak hab a tortán, hogy hamarabb ültem a lengyel járgányban, mint szovjet rokonában, s talán szüleim esküvői autója is egy 125p volt, de erre én nyilván nem emlékezhetek. Típusrészletekbe nem mennék bele, hiszen külön szakirodalma van az olasz Fiattól licencelt lengyel és szovjet másolatoknak. A lengyelek 1967-ben kezdték el gyártani a Fiattól megvásárolt 125-ös licenc alapján a saját középkategóriás autóikat, a Polski Fiat 125p-t a varsói FSO gyárában. Nekem egy De Agostini modellem van csupán, amelyet ajándékba kaptam pár évvel ezelőtt magától a kiadótól vigaszdíjként, mivel akkor a kevés megrendelés miatt befagyasztották a sorozatot.

Polski Fiat 125p a DeAgostinitől

 

A lengyel autó valamivel több mindent őrzött meg az olasz donortól mind küllemre, mind belbecsre mint a Lada, ellenben nem is készült belőle annyi változat és típusfrissítés. Az 1300 és 1500 típusok alig változtak valamit az évtizedek alatt, s egészen 1991-ig néhány apróbb módosítást leszámítva (hátsó lámpák), ugyanúgy néztek ki. Ami viszont elismerésre méltó, hogy az olaszokkal ellentétben a lengyelek készítettek kombi, kabrió és pick up változatokat is. Mi több, a 125p Kombi 1978-ban az Egyesült Királyságban elnyerte az Év Kombija díjat is.

Galéria

A Lengyelországban banditának és kredencnek becézett Polski Fiat 125p-t exportra is gyártotta az FSO, s Angliában kifejezetten sikeres autónak bizonyult olcsósága, nosztalgikus de kényelmes utastere miatt. A gyenge acél és az eredeti Fiat 125-höz képest gyatrább teljesítménye miatt persze nem tudta felvenni a versenyt a nyugati autókkal és az export "kockaladákkal", így a Skoda után ők is kivonultak a piacról. Gyártása 1991-ben fejeződött be, s habár az utód FSO Polonez még 2002-ig gyártásban maradt, az FSO autógyár 2011-ben végleg bezárta kapuit.