A honi kisautó gyártás a nyolcvanas évek közepén érte el csúcspontját. A korábban bemutatott Metalcar, Metal Playmobil és Metalbox után ezúttal a Metchy garázsába nyerhetünk bepillantást egy egész pofás Matchbox másolat révén. A Porsche 928 típust 1980-ban kezdte le gyártani a Matchbox 1989-ig. A magyar másolat, bár a képeken láthatóan kevésbé volt időtálló, mint egy Matchbox, a többi magyar másolathoz képest lényegesen minőségibb kisautó.

metchy mechy porsche 928 porsche magyar hungary egyéb
A magyar Porsche 928

 

A magyar Metchy eredetileg a Sikunak gyártott, majd megpróbálkozott saját márkával is. A Metchyk érdekessége, hogy találni Siku jelzéssel ellátott Metchy dobozokat is. A Porsche 928 viszont abszolút saját gyártmánya volt a cégnek, még ha szemmel láthatóan Matchbox másolásról van is szó. Minőségét tekintve talán egyedül a festés róható fel neki, hiszen mint látszik, egy jól kijátszott kisautó jóval kopottabb, mint egy ugyanúgy igénybe vett eredeti Matchbox. De a tengelyekkel és a kerekekkel még ma sincs gond, kiállták az idő próbáját. Külön dícséretet érdemel a napfénytető, amely az eredeti Matchbox modellen nem szerepel. Ergo a magyar gyártó picit tovább is gondolta a típust és kifejezetten jó irányba.

metchy mechy porsche 928 porsche magyar hungary egyéb
Galéria

A mi Porschénk metálzöld fényezéssel készült, de gyártottak belőle aranybarnát, bordót, feketét, citromsárgát, fehéret és kékesszürkét is. Ma, eredeti dobozában akár 4-5 ezer forintot is megérhet a gyűűjtőknek. Az pedig továbbra is rejtély, hogy a műanyag alvázra miért került Mechy felirat "t" nélkül pláne, hogy más későbbi típusokon (pl. Jeep, Formula 1) már Metchy Toys szerepel. Ígéretes márka volt, hiszen rendszerváltás után még a legendás páros Ranga László-Büki Ernő Ford Escortját és Subaru Imprezáját is elkészítették.