A hétvégére kölcsönkaptam egy kedves kollégám BMW-jét. Bár mindketten kötődünk a bajor márkához, mégsem bőgettük a sorhatot, ellenben gyönyörű képek készültek a Ricko vállalat abszolút gyűjtőknek szánt, végletekig kidolgozott 1:18 méretarányú modelljéről, az 1927-es BMW Dixiről. Ez azért már nem Matchbox kategória, a Dixi nem játék, hanem egy ékszer. Ezúton is köszönöm kollégámnak a bizalmat!

ricko egyéb bmw bmw dixi austin 7 eisenach china 1927 old timer
BMW Dixi a Ricko gyártásában

 

Az eredeti típust az Automobilwerk Eisenach (Eisenachi Autógyár) kezdte le gyártani a brit Austin 7 licencét felhasználva. Az eisanachi gyár minden egyes eladott Dixi után fizetett az Austin Motorsnak, mígnem 1927-ben elkészült a teljesen egyedi német gyártmány. A korábban repülőgépmotorokat és motorkerékpárokat gyártó BMW 1928-ban döntött úgy, hogy próbára teszi magát az autóiparban is, ekkor vásárolta fel az eisenachi gyárat, megtartva és tovább gyártva a Dixiket immáron BMW jezléssel. Így lett a ma már prémium márkának számító BMW első típusa az 1932-ig gyártott Dixi, későbbi nevén a 3/15, melyből közel 19 000 darab hagyta el az eisenachi gyárat.

ricko egyéb bmw bmw dixi austin 7 eisenach china 1927 old timer
Az Austin 7 ihlette Dixi, a BMW 3/15

A modellt gyártó Ricko vállalat 1983-ban alakult. Már a kezdetekben is prémium modellekkel foglalkozott, az 1:18-as méretaránynak köszönhetően pedig roppant részletes, élethű és gyönyörűen kidolgozott autókkal lépett a piacra. Ilyen a Dixi is, amelynek belső tere is egészen a kárpitozásig ki van dolgozva. Az ajtókat és a motorháztetőt kinyitva igazi ékszerdobozba nyerhetünk bepillantást.

ricko egyéb bmw bmw dixi austin 7 eisenach china 1927 old timer
Mint a nagytestvérben, igazi kárpitozás, működő kormány, oldalzsebek, pedálok! Minden a helyén!

Ez a pici ékszerbodoz újonnan, de kicsomagolt és szépen megőrzött állapotban is nagy érték. A nemzetközi piacokon 40 és 70 ezer forint között mozog az ára. Ahogy a nagytestvér BMW az autóvilágban, úgy a Ricko is a prémium márkát képviseli modellpiacon.

ricko egyéb bmw bmw dixi austin 7 eisenach china 1927 old timer
Galéria

A Magazin életében kétségkívül a legszebb és legértékesebb kisautó. Nehéz lesz felülmúlni, de az autó- és modelltörténelem még tartogat sok szépséget és meglepetéseket. A BMW Dixi, a bajor ékszerdoboz egy igazán kellemes vendég volt!