Rolls-Royce, Bentley, Aston Martin. Csak három brit luxusautó márka, amelyek a 21. században is feltűnő ékkövei a milliárdosok autóflottáinak. A Kisautó Magazin garázsában azért ennél szerényebb típusok szerepeltek csak, leszámítva az oldtimer Bugattit és a Mercedes Roadstert. A francia és a német luxus után ezúttal a ködös Albionból érkezett hozzánk egy igazi státuszszimbólum, a luxus és a milliárdos szavak jelentését magában hordozó Rolls-Royce személyében. A Silver Spirit, az ezüst szellem 1987-ben került fel a Matchbox termékpalettájára, s az 1:69 méretarányban gyártott kisautó talán az egyik legszebb Matchbox, amely valaha elhagyta a Matchbox makaói és thaiföldi gyártósorait.

Rolls-Royce Silver Spirit 1:69-ben a Matchboxtól

 

A Silver Spirit a Silver Shadow után következett 1980-ban, s egészen 1999-ig gyártották a Silver Seraph érkezéséig. A szűk 20 év alatt négy generációt is megélt Rolls-Royce milliomosok közkedvelt luxusautójaként írta be magát a történelembe. 6,7 literes V8-as motorral szerelt autó bár gyártási darabszám alapján (10 000 felett) nem számít kuriózumnak, a konzervatív és egyben gyönyörű formavilág a Matchboxot is megihlette.

Galéria

Az első sorozat 1987-ben hagyta el a makaói gyárat cser színben, sárga belsővel. 1988-ban már arany festéssel látták el, majd 1990-től 1996-ig a képeken is szereplő gyönyörű metálbordó fényezést kapta. A bátyám gyűjteményében szereplő darab bár itt-ott megkopott, még mindig kellemes fotótéma és igazi feltűnő jelenség a többi kisautó között. Bár luxusautó, népszerű típusként nem kell milliárdosnak lennünk ahhoz, hogy szert tegyünk egy mini Rolls-Roycera, hiszen bontatlan, eredeti csomagolásban sem kérnek érte többet 7-8 ezer forintnál, használtan pedig 1-2 ezer forintért hozzá lehet jutni.