Volt már szó korábban a Metalbox Polistil koppintásairól a Buggyk formájában, a Metalcar is vendégeskedett nálunk mind a Corgi másolat Mercedesekkel és az Ertltől nyúlt Batmobillal, de nem ők voltak az egyetlen magyar kisipari szövetkezetek, akik kisautógyártásra adták a fejüket. A Metalcar minőségével vetekedő Metal Playmobil néven forgalmazott autók is a magyar trafikvilág meghatározó portékái voltak. Minőség tekintetében változó, hol gyatra, hol elfogadható kisautókkal terítették a magyar piacot. A cikkünkben szereplő Mazda RX7 egész elfogadható állapotban maradt meg a szocialista olcsóság ellenére. A Metal Playmobil egy egész pofás és színvonalas kisautója következik.

Mazda RX7 a magyar Metal Playmobil egy sikeres típusa

 

Sajnos az idő alaposan megviselte a Mazdát, a festék csúnyán kopott és a tűtengelyek is deformálódtak. Bár szegény RX7 csúnyácska, az ajtók még nyithatók és gurulni is képes a hajlott tengelyek ellenére. Mi több, bármilyen meglepő a mi Mazdánk fém alvázzal készült. A belsőn, az üvegeken és a kerekeken kívül nem használtak máshol műanyagot, ergo nem sajnálták belőle az anyagot. Akadt pár későbbi gyártmány, amelyekre már csak műanyag alváz jutott, így én szerencsésnek is mondhatom magam.

Galéria

Az 1:56 méretarányban készült kisautóból gyártottak kéket, narancsásárgát, szürkét és pirosat is. Sajnos a korát nem tudom meghatározni, de még bőven a nyolcvanas években készíthették, hiszen az eredeti Matchbox is 1983 és 1987 között szerepelt a termékpalettán. A honi gyártó szemérmetlenül lemásolta a típust, de ezúttal legalább igyekezett minőségben is megközelíteni a brit eredetit. Nyilván a Superfast kerekeket és tűtengelyt soha nem tudta volna kivitelezni a hazai szocialista ipar.