Minden kétséget kizáróan egy igazi szovjet legenda a Moszkvics 412 még a Lada korszak előttről. Gondolkoztam rajta, hogy egyátlalán kitegyem e ezt az öreg modellt, hiszen elég hiányos, de végül is ez adja talán igazi régi báját. Egy elhagyatott Moszkvics a kert végében, egy alaposan kijátszott autó, melyet ha nem gyerekként kapok, bizonyára féltve őriztem volna egy vitrinben pláne, hogy ma 8 és 20 ezer forint körül mozog az ára a weben.

moszkvics orosz szovjet egyéb
Szovjet Moszkvics modell a '80-as évekből

 

A Moszkvics 412 bár abszolút szovjet gyártmány az elegencia olasz, hiszen a Pinifarina tervezte a sorozatot kezdve a 408-assal. 1967 és 1975 között gyártották, itthon ritkán lehetett látni, hiszen a Ladák, Wartburgok és Trabantok uralták a keleti blokkot. Én személy szerint jobban emlékszem a "puttonyos" IZSekre. 

A kisautó gyártóját nem tudtam behatárolni azon kívül, hogy szovjet, mint a korábban bemutatott Russo Balt is. Moszkvicsunk még az első szériás, szimpla körlámpás 412-es. Sajnos a motorháztető már elveszett és az első tengely is megrogyott. A szovjet körülményekhez képest pedig kifejezetten igényes modell lehetett egykor.

moszkvics orosz szovjet egyéb
Galéria

Nemzetközi webes piactereken sikerült találnom belőle szép állapotban megőrzött példányokat is, melyeket megkímélt, dobozos állapotban közel 20 ezer forintért hirdetnek. Ebben a leharcolt állapotban viszont nem ér többet 2-3 ezer forintnál. A szovjet gyártó készített belőle piros, fehér és babakék változatot is, de készült belőle kombi, rendőr és orvosi autó is.